TYP: a1

Spaghetti z parmezanem i cukinią

sobota, 4 lutego 2012
MZ

Dzień jak na tę porę roku był niezwykle ciepły. Nic więc w tym dziwnego, że Vito z przyjemnością usiadł przed domem, aby rozgrzać swoje już leciwe kości w promieniach słońca i napaść wzrok widokiem, jaki się przed nim roztaczał. A było na co patrzeć, w zatoce, nad którą wznosił się dom Vito, panował spory ruch, bieliły się w słońcu żagle kilku jachtów, zmierzających w stronę pobliskiego portu. W kierunku Palermo, w większej odległości, tak gdzieś na granicy horyzontu, płynął gigantyczny statek pasażerski. Bliżej brzegu kilka rybackich łódek kołysało się delikatnie na falach. A wszystko to skąpane było w mocno świecącym słońcu.

Dodatkową radość sprawiał mu dochodzący z wnętrza domu zapach, połączony z odgłosem krzątaniny w kuchni. To przemiła i niezwykle kształtna oraz gospodarna dziewczyna o pięknym imieniu Marija, właśnie zaczynała przygotowywać smakowite spaghetti con parmigiana di zucchine. Od pewnego czasu przestała być tylko odwiedzającą go kucharką - zaczęła dzielić z nim nie tylko stół, ale i łoże. Vito skończył lekturę listu, w którym jego przyjaciel z Polski opisywał z przejęciem i grozą falę 30-stopniowych mrozów, jakie tamże panowały. No cóż – szepnął Vito – zawsze znajdziemy w sobie dość siły, aby znieść czyjeś nieszczęście – jeszcze raz potoczył wzrokiem po rozświetlonej zatoce, po czym wstał i wszedł do domu, gdzie Marija właśnie kończyła nakrywać do stołu.

Spaghetti z parmezanem i cukinią
 
Dwie cebule zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pomidory i kilka listków bazylii, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. W tym samym czasie, na drugiej patelni podgrzać oliwę, podsmażyć na niej pokrojoną w długie paski cukinię, uprzednio pozbawioną pestek. Smażyć, aż nabierze złocistego koloru, po czym wyjąć i odsączyć z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Teraz dodać ją do sosu pomidorowego i gotować jeszcze przez 10 minut. Makaron spaghetti lub bucatini – czyli trochę grubsze spaghetti – ugotować al dente. Po ugotowaniu wyłożyć na patelnię, w której smażyły się cukinie. Całość polać sosem, wymieszać i posypać sporą ilością startego parmezanu. (To jeden z nielicznych przepisów, w których makaron polewamy sosem, a nie wkładamy go do sosu.)

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 16 czerwca

Stocznia w Gandawie przekazała armatorowi Star Clipper wielki pasażerski żaglowiec "Star Flyer", oceniony jako "żeglarski szlagier" z racji rozwiązań technologicznych.
niedziela, 16 czerwca 1991
W Goteborgu kończą się regaty Volvo Ocean Race 9 edycji, wygrywa Mike Senderson na "ABN Ambro Bank".
piątek, 16 czerwca 2006
Zmarł Bernard Moitessier, m.in. słynny z rejsu na jachcie "Joshua" dookoła świata, autor wielu książek żeglarskich, m.in. "Pod żaglami wokół Hornu", Długa droga".
czwartek, 16 czerwca 1994
Serge Madec na "Jet Services V" ustanowił rekord przejścia północnego Atlantyku na 6 dni, 13 godzin, 3 minuty i 32 sekundy. Później rekord ten został pobity przez Steve'a Fossetta na "Playstation" (4 dni, 17 godzin, 28 minut i 6 sekund).
sobota, 16 czerwca 1990