Chleb z oliwkami
                    
                    
                                        
                    
                    
                        
                                                                        Porcje
więcej niż 6 porcji
 
                     
                    
                    
                    - 7 szklanek mąki pszennej 
 - 2 czerwone cebule
 - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
 - 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek 
 - 2 łyżeczki soli
 - 1/3 paczki drożdży, można zastąpić połową opakowania suchych
 - 3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty 
 - 2 szklanki delikatnie ciepłej  wody 
                    
                    Bardzo pyszny chlebek, który spokojnie można zrobić na jachcie, zwłaszcza pływając w okolicach Grecji i Włoch. Przepis na niego jest taki:
Pokrojoną w talarki cebulę zeszklimy na oliwie. 
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże , sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inne zieleninę.
Wlewamy 2 szklanki wody.
Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt suche dolewamy ciepłej wody. Następnie zagniatamy ciasto ok. 10 min.
Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki.
Przekładamy na natłuszczoną blaszkę, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy aż wyrosną.
Włączamy piekarnik na 220 stopni C. 
Wyrośnięte chlebki nacinamy, smarujemy oliwką i wstawiamy do piekarnika uprzednio spryskanego wodą.
Duże bochenki pieczemy 40 min.